מבנה נוזל הדמעות
כאשר יש לנו דמעות בעיניים, חשוב לדעת ממה הן מורכבות. מסתבר שישנן 3 שכבות.
3 שכבות לדמעות
שכבה שומנית
שכבה שומנית תפקידה למנוע איוד של השכבה המימית בנוזל הדמעות. בלוטות השומן נקראות גם בלוטות מיבומיאן. הן מפרישות מיבום – שכבת שומן אל תוך הדמעות.
לפי שהשומן צף על פני המים, השכבה השומנית מכסה את השכבה המימית ובכך מונעת אידוי מימי של דמעות בעיניים כדי למנוע יובש.
שכבה מימית
שכבה מימית הינה חלק עיקרי בנוזל הדמעות בעיניים. בלוטת דמעות היא זו שמפרישה את השכבה המימית. שכבה זו כוללת בתוכה חלבונים של מערכת החיסון שתפקידם להלחם בזיהום חיידקי או ויראלי. וכן חלבונים של גורמי גדילה שעוזרים לרפא פצעים.
שכבה רירית
שכבה רירית תפקידה להוסיף לחות בתוך נוזל הדמעות, שלא לאפשר בריחה של דמעות משטח פני העין והקרנית החוצה במהירות.
השכבה הרירית למעשה כולאת את השומן בתוך הנוזל המימי, כדי לגרום לה להשאר לאורך זמן לצורך הגנה מיובש בעין.
תאי הגביע שנקראים בשם תאי גובלט, מפרישות את השכבה הרירית לצורך הרטבה ושמירה קבועה של לחות העין.
תאי גובלט נמצאים בדופן החיצוני של תאי האפיתל באזור הלחמית. הלחמית הינה הקרום השקוף שעוטף את החלק הלבן של העין. (1)
מצמוץ עפעפיים מסייע לבלוטת דמעות
בלוטת הדמעות מפרישה דמעות באופן תמידי. תנועות מצמוץ עפעפיים הן בדרך כלל בלתי רצוניות, כאשר אין מודעות לכך. המצמוץ עוזר לבלוטת הדמעות לתפקד כמו משאבה שסוחטת את נוזל הדמעות אל תוך שטח פני העין.
בין מצמוץ למצמוץ ישנו מרווח של זמן, בו נוזל הדמעות מתחיל להתאייד בסופו של דבר, ואז תחושת היובש שולחת גירוי עצבי מהעין למוח.
תחושה זו של הרצון האינסטינקטיבי להגן על יובש בעין, נובעת משלוחות עצבים שמגיעות עד לקצה הקרנית והלחמית. אז מערכת העצבים במוח שולחת פולס עצבי חזרה לשרירי העפעפיים לבצע מצמוץ.
כך בלוטות דמעות יחד עם בלוטות מיבומיאן ותאי גובלט, מפרישות כולן יחד את 3 השכבות שמצטרפות יחד להיות דמעות בעיניים.
לפי שהקרנית מכילה ריכוז גבוה ביותר של קצה שלוחות עצביות שמסתיימות אצלה, מכל הגוף כולו, זמן התגובה העצבית בין המוח לביצוע המצמוץ הוא מהיר ביותר. זאת כדי לתת הגנה מיידית מיובש בעין. (3)

כל הזכויות שמורות © youtube/ what's up dude
נקודת ניקוז הדמעות
סגירת עפעפיים זו בזו, גורמת לדחיפת דמעות להשטף חזרה החוצה מהעין לכיוון האף. הדמעות עוברות דרך צינורות ניקוז שנפתחות על ידי שסתום.
אזור זה של צינורות ניקוז ושסתומים נקרא נקודת דמעות – פנקטום (punctum). הפנקטום ממוקם ב- 2 קצות עפעפיים עליונים ותחתונים הקרובים לאף.
מבנה שכבת השומן בנוזל הדמעות
אמנם ישנם 3 שכבות נפרדות בנוזל הדמעות, אלא שישנה גם התלכדות פנימית בין השכבה השומנית לשכבה המימית והשכבה הרירית.
נוזל המיבום מורכב משומנים קוטביים בשם פוספוליפידים, ושומנים לא קוטביים בשם כולסטרול. בכך הוא דומה לממברנת התא שהיא בעצמה בנויה כך.
פוספוליפיד מסיס בשומן
פוספוליפיד בשל היותו חומצת שומן- בעל שרשרת פחממנים ארוכה, נראה כמו צורת זנב, על כן נקרא זנב. בשל הקצוות לא קוטביים שלו, הוא הידרופובי – שונא מים. הכוונה שאינו מסיס במים כי אם בשומן.
לפי שלא קוטבי נמשך ללא קוטבי כמותו, זנב הפוספוליפיד מתחבר לזנב אחר של פוספוליפיד שנמצא מולו.
אז נוצרת שכבה שומנית כפולה בעלת פוספוליפידים בצורת זנבות המחוברות זו לזו כלפי פנים. בכך השכבה השומנית הכפולה מהווה שכבת מגן לסביבה המימית של נוזל הדמעות.
שכבת שומן כפולה זו צפה על פני השכבה המימית שנמצאת מתחתיה ומונעת ממנה להתאייד, מה שמסייע לאיכות נוזל הדמעות.
כולסטרול מסיס במים
לעומת זאת כולסטרול בהיותו מולקולה קטנה יותר, נקרא ראש הידרופילי – אוהב מים. הכולסטרול בשל הקצוות הקוטביים שלו, מסיס במים.
לפיכך הכולסטרול דמוי ראש הפונה כלפי חוץ לסביבה המימית, יכול להתחבר עם הנוזל המימי בנוזל הדמעות, מה שמגביר את מסיסות השומן בו.
כך יוצא שגם הפוספוליפיד הלא קוטבי שמסיס בשומן מונע התאיידות, וגם הכולסטרול הקוטבי שמגביר את מסיסות השומן במים, מספקים יציבות לשכבת נוזל הדמעות על כל 3 השכבות.
לפיכך ככל שאחוז השומן הנמצא בתוך הדמעות הוא גבוה, כן איכות נוזל הדמעות טובה יותר. (2)
עלעל דו שכבתי
ליפיד קוטבי (כולסטרול) בצורת ראש עם ליפיד לא קוטבי (פוספוליפיד) בצורת זנב, כאשר נמצאים יחד, הם יוצרים שכבה שמכונה "עלעל".
הממברנה של כל תא ותא בגוף מורכבים בצורה כזו של עלעלים דו שכבתיים. אך במקרה זה ישנה התייחסות גם לנוזל המיבום שמורכב כך דרך 3 השכבות.
כאשר הפוספוליפידים בצורת זנבות מתחברות זו מול זו, אז השכבה שומנית הכפולה מכונה "עלעל דו שכבתי".
זאת מכיוון שתנועת מולקולות הליפידים היא גמישה כמו עלעלים הנעים בכמה כיוונים:
- רעידה ורטט במקומן. דמיינו זנב וראש שקצהו התחתון זז ימינה וקצהו העליון שמאלה, וכן קדימה ואחורה. וכן כך בכל אזור המולקולה בכמה כיוונים במקביל.
- תנועה סיבובית סביב עצמם.
- תנועה לאורך ולרוחב באותו מישור של השכבה השומנית שנקראת עלעל. (3)
טיפול probing משפר איכות הדמעות
טיפול בשיטת probing גורם בכך שעצם החדרת צינורית לבלוטות שומן בעפעפיים, פותח את הסתימה. הרקמה הצלקתית עשויה משכבת קרטין קשיחה, מתפרקת. אז ישנה הגברת ייצור תאים מיבוציטים שמייצרים ליפידים שומניים.
ייצור שכבת ליפידים מסיסי שומן מוגבר. לפי שהליפידים נקשרים זה לזה, שכבת השומן מתעבה.
אז מולקולות המים אינן חודרות באופן רב מדי אל תוך נוזל הדמעות, כי השכבה הכפולה הבלתי קוטבית של זנבות הפוספוליפידים היא מעובה. השכבה הכפולה מהווה למעשה מגן בפני הידלדלות השכבה השומנית בתוך נוזל הדמעות. זה מגן מפני התאיידות הדמעות בתוך שטח פני העין והקרנית.
מקורות מידע
- Davidson HJ,…, Kuonen VJ. The tear film and ocular mucins. Vet Ophthalmol. 2004 Mar-Apr; [PMC]
- ויקיפדיה/ Lipid_bilayer
- ויקיפדיה/ דו שכבה ליפידית
למאמרים נוספים